Пейзажна фотография

Пейзажите могат да бъдат един от най-лесните от всички фотографски обекти. По принцип, всичко, което трябва да направите, е да намерите хубава гледка в правилното осветление и да спрете. Погледнете малко по-близо до изображенията на пейзажа, които наистина задържат вашето внимание, и често ще откриете, че има много повече в тази проста тема, отколкото в очите.

За да подобрите своите снимки на пейзаж, трябва да намерите визуално завладяващи места, а след това трябва да изработите подходящия момент от деня и подходящия сезон, за да ги посетите, така че да изглеждат прекрасно

След като всичко това проучване и планиране е направено, имате нужда от техническите и художествени умения, за да се възползвате максимално от сцената. Всичко това идва с практика – но откъде започвате и как можете да си дадете най-добрия шанс да напраявите някои страхотни снимки?
Тук идва това ръководство.

Вместо просто да ви кажа да настроите камерата си на f / 16, поставете широкоъгълен обектив и да използвате правилото на трети, ще разкрием десетте „закона“, които ще ви помогнат да планирате по-ефективно, да композирате вашите снимки и да разберете Когато трик или два може да помогне. Ще подобрите успеха си, като отидете на правилните места в точното време и ще знаете как да получите невероятни изображения на всяко място.

Така че, не позволявайте на вашата пейзажна фотография да се забие в коловоз: прочетете всеки от тези закони и вземете пейзажите си на следващото ниво.

Правило 1: Не оставяйте нештата на случайност

Научете всичко, което можете за вашия пейзаж, преди да отидете там – от вероятни гледни точки до къде да паркирате

Малко вероятно е да се натъкнете на чудесни ландшафтни места, просто като излизате на разходка.. Това може да изглежда като много работа, но е лесно да проверите местоположението, позицията на слънцето, времето и приливите нас вълните, ако сте на морето, преди да тръгнете.

Проверете онлайн снимките на местоположението. Не ви препоръчваме да копирате подходите и стиловете, използвани от други фотографи на ландшафта: изображенията, които използваме, са по-склонни да бъдат снимки, направени от туристи, да речем, които просто искат да записват забележителностите. Тези снимки са идеални за получаване на добра представа какво да очаквате от дадено място, без риск от подсъзнателна имитация на това, което са направили другите фотографи.

Струва си да направите този процес дори и за области, които смятате, че знаете добре. Удивително е колко много скрити скъпоценни камъни се откриват само с помощта на онлайн карти и изображения.

Разровете се за още информация

След като сте ограничили района, от който се интересувате, разгледайте подробни карти като серията Google-earth. Те дават точни подробности за пътищата и достъпа, въпреки че трябва да проверите и онлайн карта, за да видите дали има други опции. Потърсете вероятно места за паркиране на автомобили.

След това проверете кога и къде ще се издигне и разположи слънцето. Няма смисъл да отивате на място, ако основният обект е в сянка, защото слънцето стои зад планината. Има много онлайн ресурси, плюс приложения като астрологията на фотографа .

Правило 2: Не се придържай задължително към плана си.

Винаги може да се получи нещо различно от предварително създадения план въпреки че сте били с предварително подготвен план за

заснеманетото. В такива случай би трябвало да се импровизира за да можете  да се извлече максимума от своя ден.

Природа е способна да развали всеки олан който сте измислили без да сте я включили и нея в своя план. Очаквай неочакваното

От изненадващи дъждовни облаци до силен вятър и дори мъгла. Обикновено времето е това, което разваля и най-добре обмисления плано. Заедно с времето, може да срещнете и неочаквани изменения в ландшафта, като промени в дърветата или флората, промени в нивата на водата и още по-драматични събития като свлачища, които могат да променят драматично сцената която вече сте си я представяли

Време за план Б

Това е мястото, където трябва да имате резервен план – и да си предоставите достатъчно време, за да стигнете до целта си, ако планирате да снимате около изгрев или залез слънце. Обикновено се опитваме да стигнем до място поне 30 минути, преди да мислим, че бихме могли да започнем да снимаме – дори ако това е място, което преди това сме посетили и знаем добре – да си дадем време да опознаем околностите и да измислим Алтернатива, ако нещата се объркат.

Извода е че никой план не е съвършен, колкото и добре да е сътворен – Точно в такива непредвидени моменти доста често се получават и неочаквани резултати които не отстъпват по нищо на оригиналната концепция, а в някой случй ги и превъзхождат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *